Powraca temat testow Windows vs. Linux. Dzisiaj pierwsza proba za nami.
O ile na poczatku Windows wydawal sie wygrywac to po drobnej modyfikacji (wylaczniu kompozycji pod Linuxem) nie jestesmy w stanie ocenic/porownac wydajnosci obu systemow.
Dlatego tez szukam osob mogacych dokonczyc dokladnych pomiary.
Natrafilem na cos taakiego: http://ucguides.savagehel...PS_visuals.html czekam teraz na chetnych ktorzy dokonaja takich testow na grach quake3, wolf et (ten sam silnik), albo cs.
Kompozycje, jak rozumiem odnosi się to do KDE bardziej?
Może jakiś test pod minimalistycznym środowiskiem graficznym? Fluxbox albo TWM (to co się instaluje razem z iksami).
To jest jakas mysl, ale srodowisko graficzne w pierwszej kolejnosci jest jednak wykorzystywane do pracy a dopiero w drugiej kolejnosci do gier. W zwiazku z tym powinno tez byc intuicyjne (dla wiekszosci userow oznacza to: zblizone do windowsa), elastyczne ale i ladne/przyjemne.
Myslac o poczatkujacych uzytkownikach wpadaja mi do glowy tylko dwie nazwy: kde i gnome (kolejnosc jest celowo dobrana).
Czytalem tez kilka porownan wydajnosci i wypadaja identyczne, w kazdym mozna wlaczyc/wylaczyc dodatkowe bajery ktore maja znaczny wplyw na wydajnosc.
Ja jednak zachecam do wszelkiego rodzaju testow: na studiach watpie czy bedziecie mieli czas aby sprawdzac wydajnosc aplikacji - teraz mozecie.
No to hmm, a gdyby przedłużyć czas ładowania gry o kilka seknund na rzecz wydajności?
Napiszmy skrypt który zamyka sesję KDE, odpala TWM z grą, potem zamyka TWM i wraca do KDE.
Wtedy dla usera to będzie obojętne bo i tak klika na ikonkę z gry.
No a czego mozna bylo sie spodziewac:
- juz od dwoch lat namawiam do zrobienia tego porownania
- od samego tez poczatku jestem zwolennikem aby zajmowalo sie tym przynajmniej 2 uczniow. jeden od przygotowania windowsa drugi od linuxa
- kazdy maksymalnie optymalizuje sprzet do gry, no bo chyba wlasne komputery tez przygotowujecie do wlasnych potrzeb (sprawdzanie co sie uruchamia przy starcie, kontrola antywirusowa, nowe sterowniki, ...)? no chyba ze sie myle!
moje pytanie było skierowane do Grześka, który wyłączyłby praktycznie wszystko w celu zwycięstwa linuxa, a w pierwszym poście przeczytałem, że windows wysunął się przez moment na prowadzenie (o zgrozo!)
Dlatego zirytowałem się trochę tym udowadnianiem za wszelką cenę, że linux jest lepszy.
Jeśli jednak ma być to na zasadzie rywalizacji - to ok. Super pomysł, tylko, że strona windowsa coś się nie udziela na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum